Posted by antonsautoservice Informatie

Spoelen/Flushen van een automaatbak, waarom eigenlijk?

De reden hiervoor is eigenlijk simpel. Net als de rest van de auto, heeft ook de automatische versnellingsbak onderhoud nodig. In deze bak zit namelijk speciale ATF-olie (Automatic Transmission Fluid), die ervoor zorgt dat het schakelen soepel kan verlopen. Als deze olie door verloop van tijd vervuild raakt, verliest hij daarmee ook zijn smerende werking.

Af en toe horen we nog wel eens mensen zeggen dat het verversen van de ATF olie niet nodig is. Dit komt onder andere doordat verschillende fabrikanten dit eerder gezegd hebben. Echter zijn de meeste daar inmiddels van teruggekomen, omdat in de praktijk toch bleek dat dit wél noodzakelijk was.
Door vervuiling van de ATF-olie raken oliekanalen, schakelkleppen en lamellen langzaam vervuilt. Waardoor bijvoorbeeld overschakelen niet soepel meer gaat. Als er niet op tijd onderhoud wordt uitgevoerd kan dit uiteindelijk tot gevolg hebben dat de automaatbak storingen gaat vertonen omdat er bijvoorbeeld onderdelen kapot zijn gegaan binnen in de bak. Het gevolg hiervan is voor een dure rekening voor het repareren, reviseren of zelfs compleet vervangen van de versnellingsbak.

Veel voorkomende klachten bij vervuilde ATF olie:

  • Schokken met doorschakelen
  • Niet goed kunnen kiezen en vasthouden van versnelling
  • Kick-down functioneert niet goed
  • Schommelde toerentallen
  • Slippen automaat
  • Verhoogt brandstofverbruik

Spoelen/flushen van de automatische versnellingsbak is dus eigenlijk vooral preventief onderhoud gelijk aan een onderhouds beurt aan de motor. Door de versnellingsbak goed te onderhouden zijn de meeste versnellingsbak storingen te voorkomen. Veel klachten zijn met het spoelen en reinigen van de automatische versnellingsbak te verbeteren of te verhelpen maar daar kunnen wij helaas geen garantie op geven. Geef de automaatbak dus een spoelbeurt voordat zich een transmissie storing voordoet.

Bij Anton’s Autoservice zijn we voorzien van professionele apparatuur en hoogwaardige ATF Oliën om uw automatische versnellingsbak goed te kunnen onderhouden. Afhankelijk van het type versnellingsbak, aantal liters olie en eventuele filters kunnen wij u een prijsopgave doen. Gemiddeld liggen de prijzen voor het spoelen tussen de €175,- en €300,-.  Meestal heeft de fabrikant een advies interval voor het onderhoud van de automaatbakken, zo niet dan adviseren wij om tussen de 60.000-80.000 km de olie te verversen, of uiteraard als u merkt dat de versnellingsbak haperingen vertoont!

Neem vrijblijvend contact op voor een offerte.

Anton’s Autoservice

Bel ons: 0523-858984, of stuur een email naar: info@antonsautoservice.nl

 

Tags:

About Author

Write a Reply or Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *