Posted by antonsautoservice Informatie

Winterbanden…. Waarom eigenlijk?

De eerste nachtvorst is geweest, de eerste strooiwagens hebben we al weer op pad gezien. Dan komt dat stemmetje in uw hoofd weer voorbij, zou ik geen winterbanden onder mijn auto moeten doen?

Misschien overheerst bij u het financiële stemmetje wel: ‘Nou toch nog maar even niet, winterbanden zijn zo duur en in Nederland sneeuwt het toch nooit meer!’. Of misschien twijfelt u wel, want ja, u wilt eigenlijk wel een weekje op wintersport dit jaar, maar om nou voor die ene week winterbanden te moeten kopen?

In dit artikel vertellen we u graag over de verschillen tussen zomer en winterbanden, en redenen om te kiezen voor winterbanden.  Wij zijn er namelijk wél van overtuigd dat u, juist in Nederland, ook baat heeft bij een goede winterband.

Verschillen

De verschillen tussen zomer en winterbanden zitten hoofdzakelijk in het soort rubber dat gebruikt wordt en het profiel van de band.

Hiernaast een foto van een zomer en winterband naast elkaar. Zoals u kunt zien heeft de linker band een meer geblokt profiel. Dit zorgt ervoor dat water gemakkelijker wordt afgevoerd via de winterband vs zomerbandzijkant van de band. Ook zorgt het voor meer grip op sneeuw, nat wegdek en bladeren op het wegdek.

Winterbanden zijn gemaakt van een zachter soort rubber dan zomerbanden. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius wordt een zomerband erg hard en heeft daardoor direct minder grip op de weg. Zakt de temperatuur dus onder de 7 graden? Dan is het tijd om de banden te wisselen! Het zachtere rubber is juist gemaakt om met lagere temperaturen een optimaal contact met het wegdek te behouden.

Omgekeerd geldt hetzelfde. Wanneer de temperaturen na de winter stijgen, is het weer tijd voor de zomerbanden. In de zomer is een winterband namelijk te zacht. De remweg wordt langer en de slijtage is hoog. Zowel de zomer als de winterband heeft enkel zijn voordelen in de periode waarvoor ze bedoeld zijn!

All-season banden

Naast de zomer en winterbanden, zijn er ook All-season banden. Met deze banden zou u het hele jaar kunnen rijden. Dat klopt ook, tot op zekere hoogte. Met een all-season band gaat u het helaas niet redden op wintersport. Want in de sneeuw en op hellingen, schiet een all-season band echt tekort. Dit is ook belangrijk om te onthouden wanneer u niet op wintersport gaat. U heeft zeker meer grip op sneeuw met een all-season band dan een zomerband, maar hij redt het niet bij wat de winterband voor u kan doen.

Uw banden zijn u
w enige contact tussen de auto en het wegdek. Naast uw eigen rijvaardigheid zijn ze dus essentieel voor uw veiligheid op de weg. In Nederland gebeuren altijd veel ongelukken als de temperatuur daalt. Vaak gelukkig alleen met blikschade, soms ernstiger. Vind u winterbanden te duur? Denkt u dan eens, aan de beperking van het risico van dure blikschade aan uw auto, en niet te vergeten, de no-claim korting die u kwijtraakt!

Wilt u graag winterbanden onder uw auto of advies over de beste keuze voor uw situatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag om komende winter veilig de weg op te kunnen!

 

 

 

Tags:

About Author

Write a Reply or Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *